Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.


( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn te zien )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

Guldenberg wandeling

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in November 2018 · 29 november 2018
Tags: Wevelgemwandelt
Donderdag 29 november 2018

Nog een wandeling uit de reeks 'Wevelgem wandelt', de ‘Guldenbergwandeling’. Dit is een wandeling langs de restanten van de Guldenbergabdij en langs de oevers van de Leie.
Er zijn drie mogelijke afstanden 5, 9 of 16 km. Ik wandel de 16 km.

De wandeling is duidelijk bewegwijzerd met groene zeshoekige bordjesDe wandeling start naast het gemeentehuis op het parkeerterrein. Tijdens deze wandeling kom je naast een goede hap gezonde lucht langs enkele Wevelgemse pareltjes. Aan de start heb je het gemeentehuis dat gebouwd werd tussen 1894 en 1896. In 1954 werd het kasteel door de gemeente aangekocht samen met bijhorend park.Na 3 kilometer kom je bij de Guldenbergabdij: de Westpoort en de kloosterhoeve zijn de enige restanten. De duiventoren op het kloosterhof is het oudste gebouw van Wevelgem.Even verderop logt de Leie waaraan Wevelgem zijn naam als grootste vlasgemeente van West-Vlaanderen te danken heeft.

Bij kilometer 7 kom je langs het vliegveld dat door de Duitsers werd aangelegd tijdens de eerste wereldoorlog. De koortskapel - de bekendste kapel in Wevelgem - ontdek je ook langs deze wandeling. Naast de kapel staat een gedenkplaat ter nagedachtenis van 4 omgekomen RAF bemanningsleden van een neergestort vliegtuig.Enkele stappen verder kom je bij de molen Vanbustele gebouwd in 1851 waar vooraf een houten staakmolen stond.En als laatste pareltje hoeve ‘Ter Marrem’ die in de 18de eeuw toe behoorde aan de Guldenbergabdij. Aan de toegangspoort ziet men nog het wapenschild van abdis Peuterman die toen ook ‘vrouwe van Wevelgem’ was.Na 16 km kom je terug aan het gemeentehuis waar vooraan het oorlogsgedenkteken staat dat voordien aan de kerk stond.
(info: de dienst toerisme van de gemeente Wevelgem)


Terug naar de inhoud