Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.


( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn te zien )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

Groenenschild

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in April 2019 · 23 april 2019
Tags: HeersSintTruidenKleinGelmen
Maandag 22 april 2019

Ik start de wandeling aan 'Hotel Ri Coëme' in de 'Luikersteenweg'. Het is een tocht over 10,9 km.Ik wandel de 'Kiezelstraat' in en passeer de vele fruitgaarden.
                                                                                    

Aangekomen in Mettekoven wandel ik voorbij de 'Sint-Martinuskerk'.


Wat info:
De huidige kerk werd gebouwd in 1839 onder het pastoraat van M.G. Jacobs, ter vervanging van een oudere kerk. De toren wordt herbouwd in 1857-72 naar ontwerp van H. Jaminé (Hasselt). Restauratie en vergroting door de bouw van het transept in 1925 naar ontwerp van J. Deré. De kerk ligt temidden van het ommuurde kerkhof. (info: Onroerend Erfgoed Vlaanderen)

De wandeling gaat vanaf de kerk over 1,5 km onverharde wandelwegen waar ik geniet van de omgeving (foto links onder). Als ik aan een betonweg kom (Romeinse Kassei) neem ik linksaf. Na een kleine 500 meter zie ik een kapel, nml. de 'Kapel Helshoven'.Wat info:
Geklasseerde kapel en eeuwenoud gebedsoord, in de helft van de 13de eeuw gebouwd door de Johannieters als kapel met gasthuis. Vanaf de 17de eeuw bevond er zich achter de kapel een kluis. De laatste broeder verbleef hier tot aan zijn dood in 1908. Zijn standbeeld staat buiten. In de kapel ontdek je een mooie preekstoel uit 1550. Schenk zeker ook aandacht aan het 16de-eeuwse schilderij 'Het laatste avondmaal'.

Het blijft genieten van de mooie zichten tijdens deze tocht. In de 'Mettekovenstraat' ga ik rechtsaf het domein van 'Chateau de la Motte' op. Daar zie ik het kasteel en neem er ook een verfrissing op één van de grote terassen.Wat info:
De geschiedenis van dit kasteel gaat terug tot in de 14de eeuw. Het kasteel, gelegen in een uitgestrekt park (6,5 ha) met wandelpaden, wilde kruidentuin (Danielle Houbrechts) en homeopatische kruidentuin (Dr. Vogel), heeft 4 hoektorens en trapgevels; naast de kasteelhoeve staat een torenvormige poort. Gezellige taverne met tuinterras met seizoensgebonden gerechten met Haspengouwse ingrediënten, Mottebier.

Na die aangename verfrissing wandel ik verder tussen de fruitgaarden en geniet van het zicht op de bloesems.


Mooie verzichten leg ik ook vast op foto...
                                                             

Ik ben ondertussen aangekomen in het centrum van Klein-Gelmen waar ik de 'Onze-Lieve-Vrouw-Boodschapskerk' voorbij wandel.


Wat info:
Klein-Gelmen maakte oorspronkelijk deel uit van de parochie Gelinden. De kerk was een quarta-capella van die van Gelinden. Archivalische bronnen vermelden reeds een kapel in het jaar 1000, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Eligius. Zoals de moederkerk behoorde de kapel toe aan het Sint-Maternuskapittel van Luik. De tienden behoorden voor één derde aan het Sint-Maternuskapittel en voor twee derden aan de proost van de Sint-Lambertuskathedraal te Luik. In 1560 wordt de bouw of verbouwing van een toren vermeld. (info: Onroerend Erfgoed Vlaanderen)

Aan het kruispunt met de 'Daalstraat' ga ik rechtsaf. Een 200 meter verder wandel ik de Kiezelstraat in, een verharde weg. Op het einde van deze weg ga ik rechtsaf en kom al snel op de 'Luikersteenweg' aan. Er resten mij nog een 350 meter voor ik mijn startpunt bereik.


Terug naar de inhoud