Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.

( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn opgenomen )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

Geluveld

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in Mei 2018 · 3 mei 2018
Tags: Geluveld
Donderdag 3 mei 2018

Geluveld is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van Zonnebeke. Vandaag wandel ik daar zo'n 12,7 km.Het landbouwdorp ligt in een glooiend landschap, enkele kilometer ten zuiden van Zonnebeke-centrum, aan de steenweg N8 en de snelweg A19. Ik start aan de Sint-Margarethakerk. Op de parking voor de kerk is er veel parking om de wagen kwijt te raken.De oudste vermelding van Geluveld gaat terug tot 1109, als Gelevelt. Het dorpje lag tijdens de Eerste Wereldoorlog in de frontzone en werd compleet verwoest.

De bekendste bewoner van Geluveld was Paul Allossery (Geluveld, 6 december 1875 – Brugge, 12 september 1943) was een Belgische rooms-katholieke priester (bisdom Brugge) en historicus. Allossery promoveerde tot doctor in het kerkelijk recht aan de Katholieke Universiteit Leuven en werd priester gewijd in 1899. Hij werd onderpastoor in Ardooie (1903) en in Brugge op de Sint-Annaparochie (1910). Vanaf 1910 was hij bestuurder van de christelijke middenstandsorganisaties voor het bisdom Brugge. Hij werd bestuurder van de Zusters van Liefde in Brugge (1919) en conservator van het Guido-Gezellemuseum (1926). Vanaf 1934 was hij ook aalmoezenier van de Rijksgevangenis voor meisjes.

De parochie en kerk zijn genoemd naar Sint Margareta. De Sint-Margaretakerk is een neoromaanse kerk, die in 1924 werd opgebouwd.Het tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoeste kasteel werd tussen 1928 en 1932 herbouwd door Léonie Keingiaert de Gheluvelt, één der eerste vrouwelijke burgemeesters in België. (info Wikipedia)

Bekijk het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.


Terug naar de inhoud