Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.

( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn opgenomen )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

Egem

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in Mei 2018 · 14 mei 2018
Maandag 14 mei 2018

Egem is de laatste wandeltocht voor ik de Escapardenne bewandel.
De naam Egem wordt als Hedenghem voor het eerst vermeld in 1179, in een kerkelijk document, met betrekking tot de abdij van Saint-Nicolas-des-Prés bij Doornik. Hedenghem zou uit het Frankisch afkomstig zijn, van het Germaanse Hathinga haim, zoveel betekent als de woonplaats van Hado en zijn afstammelingen. In de 15de eeuw vindt men meestal Heedeghem terug, vanaf de 16de en 17de eeuw komt Heeghem meer in gebruik. In het West-Vlaams wordt de begin-h niet uitgesproken, en zo kreeg vanaf de 18de eeuw ook in de spelling de vorm Eeghem de bovenhand. Dit werd ook de officiële spelling op 21 oktober 1937, tot na de Tweede Wereldoorlog onder de nieuwe spelling de naam kortweg Egem werd. (info Wikipedia)

Mijn wandeltocht van vandaag start aan de Sint-Germanuskerk van Egem.
                                                                                                           

De wandeling volgt overwegend autoluwe straten en kerk- en landwegels.
                                                                                                                 

Ik wandel vele hoven en kapelletjes voorbij en sommige zijn wel speciaal.


Bekende personen die uit Egem komen zijn Gorik Gardeyn (1980), wielrenner en Julien Lehouck (1896-1944), atleet.
Wat info:
Julien Lehouck (linkse foto), die aangesloten was bij een club uit Ronse, nam in 1920 deel aan de Olympische Spelen van Antwerpen. Hij werd uitgeschakeld in de kwalificaties van het verspringen en de series van de 100 m. Samen met Max Houben, Omer Smet en Paul Brochart werd hij ook uitgeschakeld in de series van de 4 x 100 m. In 1921 trouwde Lehouck met Simonne Gerbehaye, de dochter van een ondernemer uit Senzeille. Na het overlijden van zijn schoonvader werd hij bedrijfsleider en burgemeester van het dorp. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging het echtpaar Lehouck-Gerbehaye in het verzet. Vanaf 1941 werden er Joden verborgen in het kasteel waarin het echtpaar woonde. Op 11 februari 1944 werd het kasteel omsingeld door de Gestapo en werd Lehouck gearresteerd op beschuldiging van spionage en hulpverlening aan de geallieerden. Hij werd gedeporteerd naar Breendonk waar hij 14 dagen later werd opgehangen.

Mijn wandeltocht eindigt waar hij begonnen was aan de Sint-Germanuskerk van Egem. De teller staat dan op 21,73 km.Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.
Terug naar de inhoud