Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.


( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn te zien )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

Beitem nabij Roeselare

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in Juli 2018 · 13 juli 2018
Vrijdag 13 juli 2018

Vroeg begonnen aan mijn wandeling en zo ben ik voor de drukte terug aan mijn startpunt. Starten doe ik aan ‘Sint-Godelievekerk van Beitem’.Ik ga de Penenmolenstraat rechts in en wandel voorbij de kapel t’ Chiepens Kruis.

Wat info:
In de volksmond heet deze kapel 't Chiepens Kruis. Volgens een fraai volksverhaal zou het om een boetekruis gaan, opgericht in de 19de eeuw naar aanleiding van een afschuwelijke moord. Op 5 november 1848 's morgens om 9 uur werd in deze buurt Agnes Geldof vermoord. Zij was als dienstmeid werkzaam op een hofstede over de Vossemolen. Terwijl de boer naar de hoogmis was, werd zij door een leurder en bedelaar uit Ledegem, Pee Chiepe, vermoord. Hij werd door het assisenhof van Brugge tot de guillotine veroordeeld in 1849. Jozef Delbaereee twijfelt terecht aan het feit dat deze waargebeurde feiten aan de basis lagen van het oprichten van dit kruis. Een koopakte van notaris Ange Angillis vermeldt reeds een "Kiepens Kruis" in 1846 en een lokale atlas uit 1844 spreekt over een "Kiepekruysvoetweg". Dit alles is vijf tot twee jaar voor de beruchte moord. Er klopt dus iets niet. (info toerisme Roeselare)

In de Kortrijksestraat passeer ik ‘Authentic Algoet’ waar ze lekkere ijsjes hebben.Ik wandel wat verder voorbij de ‘Wegkapel Moeder van Smarten’.

             
Wat info:
Oude Kantinestraat. Wegkapelletje (eind XIX- begin XX) z.g. "Moeder van Smarten"

Voorbij de 'Toveressenstraat' wandel ik voorbij de 'Polderhoeve' met een gevelkapel.

Ik wandel verder en kom een eerste maal voorbij de Sint-Godelieveskerk. Als ik aan de kapel met een Kruislieveheer voorbij wandel ga ik rechtsaf.


Wat info:
Wat verder kom ik in Op de hoek van de Meensesteenweg en de Mgr. Catrystraat vind je de kapel met een kruislieveheer (1945). Binnenin zie je de namen van de gesneuvelde Beitemse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog.

Wandelen doe ik in een prachtige omgeving en even verder kom ik voorbij de kapel ‘OLV van Fátima.


Wat info:
Met Onze-Lieve-Vrouw van Fátima wordt Maria aangeduid die tussen mei en oktober 1917 zes keer verschenen is aan de drie herderskinderen Lucia, Francesco en Jacintha nabij het Portugese stadje. In de kapel staat achter glas het beeld van O.L.Vrouw van Fátima met een rozenkrans. In de zijmuren zijn twee brandglasramen. Jammer genoeg is het linker brandglasraam volledig vernield. Op het rechter brandglasraam staat de verschijning van O.L.Vrouw aan de drie herderskinderen. Op het altaar staat ook een gekroond O.L.Vrouwebeeld met kindje Jezus. Fátima.

Als ik voor een tweede maal voorbij de Sint-Godelieveskerk wandel ben ik snel aan het eindpunt van mijn wandeling.
Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.
Terug naar de inhoud