Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.


( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn te zien )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

Abele,

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in Maart 2018 · 1 maart 2018
Tags: AbelewandelenoverdeSchreve
Donderdag 1 maart 2018

Ik start aan het kerkhof van Abele waar ik mijn wagen parkeer. Ik volg de N333 weg van het centrum en ga de eerste straat linksaf. Ik steek de drukke D948 over en na 80 meter ga ik rechtsaf en neem de oude spoorwegbedding Poperinge-Hazebrouck tot aan KP 97.

Wat info:
Abele (Frans: Abeele) is een dorpje in de Belgische provincie West-Vlaanderen, gelegen in de gemeente Poperinge. Het straatdorp ligt hoofdzakelijk op het grondgebied van Poperinge en de Poperingse deelgemeente Watou, maar ook voor een stukje in de Franse gemeente Boeschepe. Het dorpje telt ruim 600 inwoners, waarvan een honderdtal Fransen. De hoofdstraat valt samen met de landsgrens, zodat de huizen aan beide kanten van de straat op ander grondgebied liggen.

Ik wandel richting KP 95 en passeer een kapel (Chapelle Notre-Dame-De-Toutes-Les-Peurs)Wat info:
Deze kapel werd opgetrokken in 1717. Het verhaal wil dat een boer ze liet bouwen om de duivel te verdrijven omdat die zijn trekdieren schrik aanjoeg. (Wandelpocket West-Vlaanderen)

Ik volg nu Rue Du Moulin tot aan KP 94 en ga daar rechtsaf naar KP 82. Ik volg mijn ‘Wikiloc App’ en kom aan in de Rue de la Montagne. Ik zie een bunker op ‘Boeschepeberg’.


Deze berg is 139 meter hoog en ligt naast de Catsberg. Zo’n 1,5 km verder kom ik aan de ‘Kokereelberg. Die is 110 meter hoog en ik zie hier ook een prachtig vergezicht.


In de onmiddellijke omgeving bemerk ik ook een aantal vijvers verspreid over het landschap. Een ervan is ‘l’Etang du Chateau’ (Kasteelvijver).Aangekomen in Berthen, een typisch Frans-Vlaams dorpje. Ik verlaat even de route om het kerkje een bezoekje te brengen. Daar wordt de heilige Blasius vereerd tegen keelpijn.


Op het plaatselijke kerkhof ligt priester Jules Andouche begraven met op zijn grafsteen een tekst van Guido Gezelle.

Wat info:
Jules Andouche (1887-1948) werd priester in 1911 en meteen leraar in Hazebroek tot 1929. Hij was vervolgens tot 1934 aalmoezenier in Zuidkote van het sanatorium en werd toen pastoor van Moerekerke (De Moeren) tot 1938. Uit die tijd dateren z'n aantekeningen, en z'n regisseren van Vlaams toneel. In 1936 laat hij klokken gieten met o.m. een Vlaams opschrift. Later wordt hij nog pastoor in Rozendaal (‘Rosendaal Maria's daal’ stond er op bepaalde parochieformulieren) en deken van Sint-Winoksbergen. Hij werd in z'n geboortedorp Berten begraven en kreeg op z'n graf Gezelles leuze: Wees Vlaming dien God Vlaming schiep. (De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren)

Ik wandel nu richting de Catsberg. Als ik voorbij KP 48 ben stap ik over de ‘Beque du Monts des Cats’. Ik passeer de ‘Chapelle de la Passion’.Wat info:
Deze kapel, die afhangt van het Trappistenklooster,werd in 1857 heropgebouwd nadat de vorige Ermietenkapel uit 1817 in verval was geraakt. (Wandelpocket West-Vlaanderen)

Aan KP 51 gekomen zie ik de Trappistenabdij du Monts Des Cats.
De Catsberg is zo’n 164 meter hoog en is de hoogste van de rij die zich hier uitstrekt. Ik kom aan in Godewaersvelde en passeer de herberg ‘Auberge Du Catsberg’ die midden in het groen ligt. Vanaf hier heb ik een prachtig vergezicht. De herberg ligt tussen KP 26 en 23.
                                          

Ik daal de Catsberg af en ga via de ‘Sentier des Fraudeurs’ – een oud smokkelpad – naar het stationnetje van Godewaersvelde.Aan KP 12 kom ik aan een oude spoorwegbedding en neem daar rechtsaf. Ik volg deze tot aan KP 97 om dan dezelfde weg terug te nemen tot aan mijn startpunt.
Na 2 uur en 52 minuten en 17,37 km verder eindigt mijn wandeling hier.Bekijk hier het foto-filmpje en download hier de gpx file.Terug naar de inhoud