Philkes wandelingen - Philkes wandelblog

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.


( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn te zien )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

W12 Aalbeke

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in November 2018 · 5 november 2018
Tags: Aalbeke
Maandag 5 november 2018

De wandeling start ik aan 'Floribel' in de 'Moeskroensesteenweg' (N43) in Aalbeke.Ik kom al snel aan het 'Hogemolenpad' (voetweg n° 27).De 'Schorbeekstraat' zal ik op mijn terugweg nog eens bewandelen in de andere richting.Het blijft wandelen langs voetwegen en andere wandelpaden.

 

Ik bewonder ook mooie verzichten die ik te zien krijg.De zon is volop aanwezig en dat levert mooie plaatjes op.Wandelen voorbij de 'Hoeve 's Costers' levert ook een mooi beeld op.In de 'Talpenhoekweg' wandel ik terug tussen de velden.In de 'Kruisboomstraat' wandel ik een 'IJzeren Calvariekruis' voorbij.Wat verder neem ik het 'Zevekotepad' rechtsaf in de 'Schorbeekstraat'.In de 'Zevekotestraat' wandel ik 'De Hoogmolen' voorbij.


Wat info:
De Hoogmolen is een standaard- of staakmolen. Dat wil zeggen dat de molenkast letterlijk op een 60 à 80 centimeter dikke staak rust en in zijn geheel naar de wind gedraaid wordt. In het geval van de Hoogmolen zit die staak vast in een gesloten stenen voet. De wieken zijn 24 meter lang.
Precies 250 jaar, van 1717 tot 1967 maalt de Hoogmolen graan. De stad Kortrijk koopt de site in 1980 en in 1994-1995 wordt de molen gerestaureerd en weer maalvaardig gemaakt. Je kan de molen bezoeken, maar op dit moment wordt hij gerestaureerd. In de loop van 2015 gaat hij weer open.

Als ik vanuit de 'Albatrosweg' linksaf wandel kom ik nog voorbij 'Het Kasteel van Allart'. Al snel ben ik nu aan het eind van de wandeling gekomen.


Wat info:
Het centrale deel van het landgoed stamt uit de Heerlijkheid van Aelbeke, gedeeltelijk goed van de jezuïetenorde van Rijsel tot de Franse Revolutie waarna hun gronden werden verkocht. Het voormalig buitenhuis werd opgetrokken in het begin van de 19de eeuw in opdracht van de familie De Brabander-Cottignies. Ongeveer de helft van het park wordt vermeldt als lusttuin op de kaart van Popp (1842-1880). Dit verklaart meteen waarom in de omgeving van het kasteel de oudste bomen staan van het park. De kaart Vandermaelen (1846-1854) duidt eveneens nog bebouwing aan halfweg het huidige park. Het park zelf is nog niet weergegeven. (info Onroerend Erfgoed)

Bekijk het foto-filmpje hier en download het gpx-bestandje.


Terug naar de inhoud