't Hoevepad

Philkes wandelblog
STORY
Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.

( niet alle wandelingen met de kleinkinderen zijn opgenomen )
Philkes wandelblog
Ga naar de inhoud

't Hoevepad

Philkes wandelblog
Gepubliceerd door philke in Maart 2014 · 14 maart 2014
Tags: MoorseleWevelgemwandelt
Vrijdag 14 maart 2014

Hoevenpad - 10,4 km
Het hoevenpad sluit aan op het Kezelbergpad. In een grote boog wordt rond de dorpskom van Moorsele gewandeld. Het pad slingert zich tussen eeuwenoude hoeven en langsheen een paar mooie kapelletjes. Er kan 6,1 km of 10,4 km gewandeld worden.  De wandeling werd uitgestippeld door de Wecura Wandelclub i.s.m. het gemeentebestuur.


Bezienswaardigheden onderweg

Molen De Grote Macht of “Witte Molen” Wittemolenstraat 2, Moorsele
Een rijke koopman uit Menen richtte deze imposante stenen stellingmolen op in 1817. “De Grote Macht” was aanvankelijk een oliemolen, uitgerust met 2 koppels pletstenen, 4 vuringen en 4 grote lades. In de loop der jaren gebruikte men de molen ook om granen te malen. In 1857 werd een stoommachine geplaatst zodat men bij windstil weer de activiteiten kon verder zetten. Nu nog is de molen, met zijn 23m60 nokhoogte, een meer dan opvallende verschijning in het open landschap, vandaar de naam ‘De Grote Macht’.
Op het einde van de eerste Wereldoorlog werd de molen sterk beschadigd. Men bouwde die nooit meer volledig op. In de plaats werd een mechanische maalderij aangebouwd, met op het gelijkvloers de olieslagerij. Een groepje enthousiastelingen startte in 1994 een VzW die de molen wilde restaureren. In 1996 werd de molen wettelijk beschermd en kwam de restauratie beetje bij beetje op gang (2000-2005). De plechtige inhuldiging greep plaats in juli 2005.
Er zijn plannen om in een derde fase op het gelijkvloers de olieslagerij her in te richten.

Bekijk het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.


Terug naar de inhoud