Kamerplanten om mee op te vallen - Website

Ga naar de inhoud

Kamerplanten om mee op te vallen

Inhoud

Beaucarnea op olifantspoten
Goed voor een strak en modern interieur is deze Beaucarnea. Op een onder aan opvallend verdichte stam draagt hij kruintjes van grasachtige bladeren. Bij grotere planten neemt de stam de vorm aan van een olifanttenpoot.
Veel aarde heeft de plant niet nodig. Net als de Yucca wordt de plant geïmporteerd als kale stok. In de kwekerij wordt hij opgepopt in een meestal ondiepe schaal. Veel wortels moet de plant niet vormen.
Wees in de winter erg spaarzaam met gietwater. Een natte grond laat de weinige wortels en de stamvoet rotten. Droge huiskamerlucht stoort hen niet. Zolang de plant maar veel licht krijgt.  


Hongerige bekerplant
Zowat de meest opvallende insectenetende plant is de bekerplant of Nepenthes. De grote bekers zijn geen bloemen, maar bladeren die uitgroeiden tot doordachte valkuilen. In het wild zijn ze voor zowat een derde gevuld met vocht dat zowel giftige als oplossende eigenschappen bezit. Een insect dat zich laat verleiden door de geur en in dat vocht terechtkomt, is verloren. In de natuur is het dekseltje nodig om te voorkomen dat regen het vocht verdunt.
In de huiskamer zet of hang je deze plant op een lichte, niet zonnige plek. Een minimumtemperatuur van 18° tot 20°C gecombineerd met een hoge luchtvochtigheidgraad is noodzakelijk. Dan nog moet je de plant regelmatig benevelen. De aarde nooit laten uitdrogen.

Castano met bonen aan zijn voet
Met de Castano haal je een jong boompje in huis dat in Australië meer dan tien meter hoog kan worden. De jonge zaailingen van de Castanospermum australe blijken het in de huiskamer perfect te doen. Ze zijn bovendien erg decoratief. In één enkele pot staan veelal twee plantjes, met aan hun basis de twee helften van de kastanje waaruit ze kiemden.
De wetenschappelijke naam Castanospermum verwijst naar de vorm van het zaad. Met een kastanje heeft het niets te maken. Deze plant vormt de peulen en op kastanje lijkende bonen.
De plant verdraagt eigenlijk geen zon, maar kan er in huis toch aan gewoon worden gemaakt. De aarde slechts licht vochtig houden om wortelrot te voorkomen. Echt warm hoeft deze plant niet te staan.

Bonte Drakenbloedboom
Sinds 20 jaar is de drakenbloedboom of Dracaena een vaste waarde in heel wat plantenschalen en ook in gebruik als grotere kamerplant. Een buitenbeentje inzake bladkleur is de Dracaena fragrans ‘Massangeana’. Zijn bladeren hebben een groene rand en een groengele middenstrook. Daardoor wint hij aan charme.
Als bonte plant wil deze Dracaena veel licht krijgen, maar toch geen directe zon. Een normale huiskamertemperatuur is idiaal. Het jaar rond de aarde licht vochtig houden. Kamerplantenmest geef je alleen in het voorjaar en zomer.
Is je drakenbloedboom te hoog geworden, dan kan je hem steken. Snij of knip scheuten van de plant en plant ze in een ruime bloempot. Een bodemtemperatuur van 25°C is nodig om het bewortelen snel te laten verlopen.

Varen met harige apenvingers
Varens zijn altijd al een bijzonderheid in de huiskamer. Het apepootje of Davallia verrast compleet. Zijn harige wortels willen niet opgesloten zitten in een pot, maar kruipen eruit en lijken te willen voorkomen dat de pot kan loskomen. Idiaal eigenlijk, want daardoor laat het apepootje zich gebruiken als hangplant, zonder daarbij de pot te ontsieren.
Varens hang of zet je nooit in volle zon. Dompel de pot regelmatig in een emmer water. Benevel de plant elke morgen zolang de huiskamer verwarmd wordt.

Terug naar de inhoud