De vissen - Website

Ga naar de inhoud

De vissen

Onze vijver

Goudwinde

Dit is een zeer slanke, onvermoeibare vis die tot 40 cm. groot kan worden en hij wordt ook wel eens de dokter van de vijver genoemd. Een goudwinde stimuleert het leven in je vijver en alleen daarom is hij al als schoolvis aan te bevelen. Koop het best een schooltje van minimum 4 goudwindes. Als de vijver diep genoeg is, komen ze probleemloos de winter door. Ze zijn niet bijzonder gevoelig voor parasieten. Het is een leuk gezicht om 's zomers de goudwindes op vliegen en muggen te zien jagen, omdat ze dan vlak onder het wateroppervlak zwemmen..


Goudvis

Niet voor niets is de "gewone goudvis" de meest populaire vijvervis. Het is een ongecompliceerde, robuste en actieve zwemmer. De goudvis is een schuwe en sterke vis. De roodgoude kleur ontstaat in het tweede levensjaar maar ik heb met mijn eigen goudvissen ondervonden dat dit ook al kan na het eerste levensjaar, bij de geboorte waren ze zwart.


Algeneters

Dit zijn net zoals goudwindes zeer nuttige vissen. Er zijn verschillende soorten algeneters zoals: de japanse algeneter, ... Er is maar één klein nadeel, het is een zwarte vis. Dit is dus ook een aanrader om in je vijver te stoppen, als je draadalgen rond plantenpotten hebt dan zullen de algeneters deze zeker opeten. Als je een vijver hebt van 1000 L. tot 5000 L. dan mag je twee algeneters er in stoppen.


Shubunkin

De Shubunkin is eigenlijk afkomstig van de Japanse goudvis de Wakin. Kenmerkend bij Shubunkins zijn de lange vinnen waaronder de staartvin het langst is. Shubunkin komt voor in verschillende tinten. Je hebt de blauwe Shubunkin met overwegend een blauwe kleur met daartussen witte, rode, zwarte en zelfs gele vlekken. Van de blauwe shubunkin is zelfs een variëteit met helderblauwe kleuren op de rug. Er is ook het Bristol-type met een overwegend rode kleur met daarin wit, wat blauw en zwarte vlekken. De kleurenpracht van shubunkins is vooral te danken aan de schubben. Ze hebben gewone schubben die het licht weerspiegelen en ze hebben transparante parelmoerachtige schubben die de kleuren van de onderste huidlagen laten doorkomen. Deze combinatie heeft soms prachtige kleurschakeringen. Het zijn eerder goedkope vissen, sterk en gemakkelijk om kweken. Als men goudwindes in de vijver heeft dan zullen de shubunkins ze graag volgen . Shubunkins zijn redelijk winterhard, sterk, blijven van de planten af. Shubunkin is een heel dankbare vis voor de liefhebber.


Zoetwatermossel

Zoetwatermossels fungeren als natuurlijk filter in de vijver. Eén mossel kan per dag ongeveer zo'n honderd liter water filteren. De zoetwatermossel vestigt zich graag in het zand van de bodem van uw vijver. Hij weet zich in uw vijver voort te planten. Een zoetwatermossel kan tot 15 cm worden. Zoetwatermosselen kunnen wel voor een probleem zorgen in de vijver. Wanneer een mossel dood is, verspreidt hij een enorme stank en dat is niet om mee te lachen.


De reiger
Een gevaar voor onze vijver is natuurlijk de reiger. Die is al enkele keren op bezoek gekomen en is onze vissen komen "stelen". De blauwe reiger is een grote, stevig gebouwde reiger. Hij heeft een lengte van 90-100 cm en een vleugelspanwijdte van 155-175 cm. De snavel is grijsgeel, in de paartijd oranje. Volwassen dieren hebben twee lange smalle sierveren aan het achterhoofd. Vaak vind je reigers heel onopvallend langs riet of op een veld staand, wachtend op een buit. De blauwe reiger leeft van vis, kikkers, mollen en muizen. Wanneer de kans zich voordoet gaat hij ook graag op bezoek bij tuinvijvers.  


Terug naar de inhoud