Info - Atletiek

Ga naar de inhoud

Info

IAAF Golden League

IAAF

De IAAF Diamond League is een jaarlijkse serie atletiekwedstrijden, die voor het eerst werd georganiseerd in 2010. Het circuit vindt plaats onder auspiciën van de International Association of Athletics Federations (IAAF) en vervangt de IAAF Golden League, die jaarlijks plaatsvond van 1998 tot en met 2009. Het invoeren van de IAAF Diamond League ging gepaard met het verdwijnen van de Wereldatletiekfinale en het vervangen van de IAAF Grand Prix en de IAAF Grand Prix door de IAAF World Challenge.[1]
De Diamond League bestaat uit een veertiental wedstrijden, waarvan dertien eendaagse wedstrijden. De London Grand Prix heeft zijn wedstrijden verspreid over twee dagen. De hoofdsponsor van de Diamond League is Samsung, waardoor de Diamond League vanaf 2011 de naam Samsung Diamond League kreeg.

Elk van de veertien wedstrijden bevat zestien onderdelen die meetellen voor de Diamond Race, daarnaast kan een wedstrijd ook onderdelen bevatten die daar geen onderdeel van uitmaken. Elk klassement bestaat dus uit zeven wedstrijden. Bij elke wedstrijd zijn er voor de podiumplekken punten te winnen:
1e plaats: 4 punten
2e plaats: 2 punten
3e plaats: 1 punt
Bij de finalewedstrijd, de laatste wedstrijd van het circuit (voor de ene helft van de onderdelen de Weltklasse Zürich, voor de andere helft de Memorial Van Damme) zijn er dubbele punten te winnen. Uiteindelijk is degene die aan het eind van het circuit de meeste punten heeft verzameld, de winnaar van de Diamond Race. Diegene moet wel hebben deelgenomen aan de finalewedstrijd. De winnaar ontvangt als prijs een vier-karaats diamant. Ook krijgt de winnaar vanaf 2012 een wildcard voor de eerstvolgende wereldkampioenschappen, afhankelijk van het jaar de wereldkampioenschappen outdoor, of de wereldkampioenschappen indoor.[4] De wildcard is vooral bedoeld voor atleten met een sterke binnenlandse competitie, zodat ze niet het gevaar lopen niet te worden uitgezonden door hun thuisland. Een land kan met een wildcard namelijk vier in plaats van drie atleten uitzenden per onderdeel. Het is echter wel zo dat een land slechts één wildcard per onderdeel kan gebruiken. In het geval dat een regerend wereldkampioen en de winnaar van de Diamond League beiden uit hetzelfde land komen, moet de nationale atletiekbond beslissen aan wie van de twee de wildcard toegekend wordt. De andere atleet moet zich dan op de normale wijze kwalificeren.

Terug naar de inhoud