Tineke - Radio Veronica

Ga naar de inhoud
Veronica deejay's

Tineke de Nooij
De Nooij is in Baarn geboren als dochter van een timmerman en een secretaresse. Het gezin verhuisde vervolgens naar Hilversum. Tijdens haar middelbareschooltijd werkte De Nooij al voor de AVRO, onder andere voor het radioprogramma voor padvinders en padvindsters "Hoort zegt het voort" en was ze lid van de Hoorspelkern.
In 1960 belde ze spontaan aan bij het Hilversumse kantoor van Radio Veronica. Aanvankelijk schreef ze omroepteksten, maar later werd De Nooij de eerste vrouwelijke diskjockey van de zeezender. Haar bekende programma "Koffietijd met Tineke" werd vanaf 1962 drie dagen per week uitgezonden van 10 tot 12 uur 's ochtends. Haar jingle was Een twee drie vier vijf zes zeven acht negen TIEEEEENEKE. Ook presenteerde ze het avond-LP programma "Tineke", samen met Sieb Kroeske.
Na het verbod op zendpiraterij werkte Tineke voor de NOS, waar ze onder meer de Top 100 van de Nationale Hitparade van 1974 en 1975 presenteerde met Joost den Draaijer. Nadat de VOO in 1976 werd toegelaten tot het omroepbestel keerde ze terug naar Veronica. Daar presenteerde zij verschillende radioprogramma's. Vanaf 1982, nadat Veronica B-omroep werd presenteerde ze haar eigen programma Tineke, dat voor een unicum in de Nederlandse tv-wereld zorgde. Het programma was het eerste televisieprogramma dat 's middags werd uitgezonden. Ervoor en erna was slechts het testbeeld te zien. Het programma, dat in de loop der jaren op verschillende dagen werd uitgezonden, en zelfs een seizoen een ochtendprogamma was, werd een groot succes.
In 1989 stapte ze echter op bij Veronica om aan TV10 mee te kunnen werken en begon ze haar eigen productiemaatschappij Tenfold. Na het fiasco van deze doodgeboren zender, kwam ze bij RTL terecht. De Nooij maakte documentaires over Jomanda en Sai Baba. Vervolgens ontwikkelde ze een magazine-achtig live-programma. Emile Ratelband maakte in haar programma zijn televisiedebuut. In 1998 werd haar contract met RTL ontbonden.

Terug naar de inhoud