Joost Den Draaier - Radio Veronica

Ga naar de inhoud
Veronica deejay's

Joost Den Draaijer
Van Kooten begon zijn carrière als programmaleider en diskjockey bij de voormalige zeezender Radio Veronica. Als student Nederlands weet hij zich hier via een vakantiebaantje binnen te werken. In de tijd dat hij voor de zeezender werkt, ziet hij in de Verenigde Staten hoe daar commerciële radio gemaakt wordt. Ideeën over hitlijsten en tipparades neemt hij over, en op 2 januari 1965 wordt de Veronica Top 40 geboren. Ook andere hitlijsten zijn door hem geïnstigeerd, namelijk de Hitwezen Top 50 in 1964, de Hilversum 3 Top 30 in 1969 en de Radio Noordzee Top 50 in 1971.
Willem van Kooten heeft een eigen platenlabel, een productiemaatschappij en een muziekuitgeverij, alle onder de naam Red Bullet. In deze hoedanigheid is hij van 1965 tot 1988 de belangrijkste investeerder in Golden Earring. Hun platen worden door bemiddeling van Van Kooten bij diverse platenmaatschappijen uitgebracht en - uiteindelijk bij tanend succes - op zijn eigen label. Als wisselwerking levert dit de Earring in de jaren '60 gratis extra publiciteit op, want Van Kooten draait bij Veronica de platen van de Haagse rockband. Die singles zijn tegelijk ook zijn producten waaraan hij geld verdient. Willem van Kooten is hiermee het prototype van de diskjockey die op handige wijze zijn eigen producten in de publiciteit weet te brengen. Vele collega-diskjockeys zullen hem volgen.
Als programmaleider bij Veronica en Radio Noordzee introduceert Van Kooten vele vernieuwende ideeën, zoals de horizontale programmering in programmablokken van twee uur:
dagelijks dezelfde diskjockey op hetzelfde uur,
de terugkerende muziekprogramma's met eenzelfde aard muziek eveneens op hetzelfde uur van de dag.
Daardoor worden radioprogramma's op eender welk uur van de dag direct door de luisteraar herkend.

Terug naar de inhoud